Hrady.cz
Stavba z let 1898-1906 podle plánů Pietra Bigaglia z Benátek, jako kopie benátského kostela Santa Maria dell´Orto na objednávkou rodiny Clary-Aldringenů. Věž vysoká 33 m má otevřenou zvonici s benátskou římsou, střechu zdobí dvojitý benátský kříž.
čelní pohled
Graficke pismenko Kostel je využíván nejen ke mším, ale i ke kulturním akcím. Kostel se nachází v horní části obce Dubí u Teplic na silnici E55. Je viditelný přímo ze silnice, ale parkování je možné pouze v bočních ulicích. Severně od kostela (cca 150m) se nacházejí Tereziny lázně.
Je údajně nejsevernější benátskou stavbou v Evropě a je pozoruhodná rarita evropského významu a je považován za pomník benátskému stavitelskému umění.
René Šťastný, 18.2. 2007

Historie
    Výstavba kostela byla objednávkou rodiny Clary-Aldringenů jako kopie benátského kostela Santa Maria dell´Orto. Autorem plánů je profesor Pietro Bigaglio z Akademie výtvarných umění v Benátkách. Stavbu této kulturní památky provedl v letech 1898 až 1906 Jindřich Siegmund z Teplic.

Rozměry
    33 metrů vysoká věž má otevřenou zvonici s benátskou římsou a střechu zdobí dvojitý benátský kříž. Portál tvoří 55 řad bílých a červených mramorových kvádrů. Délka kostela je 50 m a šířka 17,20 m. Výška hlavní lodi 13,90 m a šířka 7,20 m. Boční lodě mají výšku 8 m.

Teplice  (TP)
    Dubí