hrad Hrádek u Purkarce

Karlshaus, Karlův hrádek
Zřícenina gotického loveckého hrádku z 2. pol. 14. st, který byl založen Karlem IV. jako správní centrum královského území. Nejstarší zmínka je z r. 1357. K jeho úpadku došlo za vlády Václava IV. Koncem 15. st. již není zmiňován.
Karlův Hrádek, palácové zdi
Graficke pismenko Na romantickou zříceninu gotického loveckého hrádku z 2. po. 14. století, založenou Karlem IV., je možné dojít po červené turistické asi 8 km ze stanice vlaku Hluboká – Zámostí.
Místečko je to okouzlující, takhle úžasně kompaktní hrádek se jen tak nevidí. I přes to, že hrádek od konce 14. století pustne, se zachovalo se poměrně hodně zdí.
24.6. 2002

historie

Podobně jako Radyně (Karlskrone), Kašperk, nebo Karlovy Vary, nese jméno svého zakladatele Karla IV. V písemných pramenech se kromě Karlova hrádku objevuje také stejnojmenné městečko. V minulosti byl problém nejen s lokací hradu, ale i tohoto města. V současné době se většina odborníků přiklání k názoru, že městečko leželo původně na místě dnešního Purkarce. Pro ztotožnění Purkarce s městečkem Karlshaus hovoří také umístění fary a kostela v

6.1. 2003
    Karlův hrádek má nový most
    Zřícenina loveckého sídla Karla IV. dostala nový dřevěný most. Ten nejen zlepší přístup návštěvníků, kteří museli šplhat přes příkop, ale je prvním krokem k rekonstrukci celé památky. Most je celý z dubového dřeva, konstrukce měří 11,5 m a její šířka činí 5,5 m. Lesy České republiky v Hluboké nad Vltavou, kterým hrádek patří, za něj zaplatily 175 tisíc korun, dalších 150 tisíc dodalo město Hluboká. Dalším krokem výše uvedeného majitele hrádku

Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009
    Hrad stával dva kilometry jižně pod vsí Purkarcem na levém břehu Vltavy na ostrohu, kde jsou dochované zbytky valů, příkopů a velké úseky zdiva budov při obvodové hradbě, včetně kaple a vjezdové brány. První zmínka o Karlovu hrádku pochází z r. 1357 v souvislosti se sporem o hranice mezi královským majetkem příslušejícím k hradu a rožmberským majetkem patřícím k Bukovsku. Hrad Karlův hrádek dal vystavět král Karel IV. ve třetí čtvrtině 14.

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku V., Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986, 6.12. 2011

O hledačích pokladu
    Pod zříceninou se někdy otevírá vinný sklep plný sudů, ovšem vchod střeží obrovský vzteklý černý pes. Jednou si v těch místech chudá žena radostně nabrala plnou zástěru dukátů, ale všimla si šedivého mužíčka, který za ní křičel, že nese kuřince. Opravdu, v zástěře nic jiného nebylo. Vztekle ji vysypala, ale doma našla jeden zlatý dukát zapadlý za pentli... Jindy zase malý chlapec přinesl zpod zříceniny hradu čtyři žlutá kolečka, a když je ukázal

6.1. 2003

popis

Hrádek leží na vysokém a těžko přístupném ostrohu na levém břehu řeky Vltavy. Má přibližně trojúhelníkový půdorys, obrácený vrcholem k jihozápadu a základnou k severovýchodu. Na severovýchodní straně, tedy při pomyslné základně trojúheníka, bývalo předhradí s hospodářským zázemím hradu. Hrad byl od předhradí oddělen hlubokým příkopem. Z předhradí vedl přes příkop padací most. Za mostem se vjíždělo průjezdem do nádvoří. Hrad pravděpodobně neměl

České Budějovice  (CB)
    Purkarec