Hrady.cz
Barokní kostel byl vystavěn v l. 1709 - 1716 purkmistrem F. Jedličkou. U kostela byl v l. 1709 - 1856 hřbitov. Kostel byl zrušen za císařských reforem r. 1791 a poté sloužil různě, i jako sklad střelného prachu. R. 1846 byl opraven a znovu vysvěcen. Důkladně opraven r. 1875 a v l. 1999 - 2001.
Graficke pismenko Kostel sv. Archanděla Michaela se nachází v Náchodě, jihozápadně od náměstí T. G. Masaryka v Komenského ulici, v malém parčíku u budovy náchodského gymnázia. Komenského ulice je výjezd z centra Náchoda směrem na Hradec Králové, Prahu a Nové město nad Metují, Ústí nad Orlicí.

historie

Barokní kostel sv. Archanděla Michaela byl vystavěn v letech 1709 – 1716 nákladem purkmistra Františka Jedličky a jeho ženy Anny na tehdejším předměstí Náchoda, na pův. špitálské louce. Současně byl r. 1709 u kostela založen městský hřbitov, který byl používán až do roku 1856 (prostor bývalého hřbitova byl později upraven jako park). V roce 1716 byly slavnostně vysvěceny i dva zvony. Menší zvon byl vysoký 38 cm a větší 45 cm (oba původní zvony

Pavel Vítek (doplněno redakcí podle http://nachod.farnost.cz; K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; http://monumnet.npu.cz), 17.2. 2007

popis

Kostel sv. Michaela je jednoduchá stavba se znaky raného baroka toskánského stylu 17. století. Kostel má půdorys obdélníku s menší pravoúhlou apsidou. Je jednolodní, obrácený průčelím do ulice. Sedlová střecha je protažená nad apsidu. Roku 1875 byl nad apsidou postaven dřevěný, plechem pokrytý sanktusník, kerý nahradil původní, zcela zchátralý. Hlavní průčelí je tříosé, členěné lizénami, hlavní vstup má pískovcový portál. V klenáku je

Pavel Vítek (doplněno redakcí podle http://nachod.farnost.cz; K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2., Academia), 17.2. 2007

Náchod  (NA)
    Náchod