Den boje za svobodu a demokracii
Původní tvrz, snad ze 14. stol. přestavěná na zámek byla zbořena a dnes v Hořákově stojí zámecká novostavba ze druhé poloviny 19. stol., kterou si postavila rodina Kordíků, která v té době vlastnila statek. Při zámku malý parčík.
Západní průčelí
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Zámek Hořákov, patří mezi méně známé objekty, přestože leží při silnici I/27 z Klatov do Železné Rudy a dokonce budete-li se dívat pozorně, můžete jej spatřit přímo ze silnice, asi uprostřed cesty mezi obcemi Běšiny a Čachrov. Jedná se o novostavbu z druhé poloviny 19. stol. Zámek je dnes opraven a v soukromých rukou. Okolo zámku je nevelký parčík.

historie

Dnes přesně nevíme, kdy byla v Hořákově založena tvrz, ani neznáme její původní vzhled. Lze předpokládat, že tomu mohlo být již ve 14. stol., kdy je Hořákov poprvé připomínán a kdy byl rozdělen mezi Bozděcha, Haška a Přecha. Později se majitelé střídali. Jisté je, že tvrz byla přestavěna na zámek, jehož půdorys byl zachycen v mapách. Zámek však byl zbořen a ve druhé polovině 19. stol. si tehdejší majitelé Kordíkovi postavili nový zámek. Zámek

L.P.(Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 15.2. 2007

popis

Dnešní zámek je patrová budova obdélníkového půdorysu zdobená nárožní bosáží z druhé poloviny 19. stol. Rizality na východním a západním průčelí, stejně jako přístavky při severním a jižním průčelí jsou z roku 1900. Ve štítu západního průčelí hodiny.

Klatovy  ( KT)
    Běšiny