Hrady.cz
Gotická tvrz v Braškově patrně z 14. stol. je písemně doložena r. 1412. Byla chráněna velkým rybníkem a vodním příkopem. Zanikla zřejmě již v průběhu 15. stol. Tvrziště, zmiňované ještě r. 1602, zmizelo beze stopy. Mohlo snad ležet v blízkosti dnešního obecního rybníka.
Braškov - rybník
© Jiří Špaček, 03/2017
Graficke pismenko Obec Braškov, která má dnes přes tisíc obyvatel, leží jižně od Kladna a prochází jí silnice II/118 spojující Kladno s Berounem. Jako ves je doložena od r. 1249 a zdejší vladycká gotická tvrz, která byla postavena zřejmě ve 14. století, je zmiňována r. 1412. Byla chráněna velkým rybníkem a vodním příkopem. Tvrz byla zničena patrně již v 15. století, buď za válek husitských nebo později za válek česko-uherských. Tvrziště však bylo zmiňováno ještě r. 1602, pak beze stop zaniklo. Někteří badatelé se podle popisu domnívají, že současný obecní rybník podkovovitého tvaru, nyní částečně upravený na koupaliště i požární nádrž, je pozůstatkem někdejšího velkého ...
Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III, Svoboda 1984), 29.3. 2017

historie

Nedaleko Únhoště jest ves Braškov, v níž také tvrz stávala, ale na ten čas není po ní žádných známek. Ves, jež se již r. 1249 připomíná, nebyla jedním statkem, nýbrž rozdělena byla, jako všechny vesnice v kraji, mezi několik zemanův. Známe z nich r. 1285 Zdislava, r. 1318 Oldřicha, a Alberta odjinud z Lukova řečené a r. 1331 Linharta, jenž si najal r. 1357 porostlinu Řisutí bor. Roku 1354 spolčili se Ješek, Hašek a Albert z Braškova dědinami

August Sedláček: Hrady, zámky a tvrze Království českého VIII., 18.3. 2017

zaniklý