hrad Hausberk

Hausberg, Hradiště, Hrad, Waltershaus, Walterstift, Purgstal
Terénní zbytky strážního hradu. Prameny o hradu mlčí, podle archeologických nálezů byl založen snad panovníkem ve 13. století. Hrádek na vrcholu skalnatého hřebene kontroloval horní tok Vltavy a přilehlou zemskou hranici. Dnes zarostlý, bez zbytku zdiva.
Graficke pismenko Na úzkém skalnatém hřbetu je možné nalézt valy a příkopy malého stážního hrádku založeného pravděpodobně ve 13. století. Cesta na toto místo nevede žádná, nedaleko je Lipenská vodní nádrž. Nejlepší je vlakem do zastávky Pernek na Šumavě a dále asi 2 km severně.
28.5. 2002

turistické

V roce 2004 v létě ani památka po hradu. Vše náležitě zarostlé. A. Sedláček toho viděl před sto lety nejspíš více. Přicházíme-li od západu po hřebeni, můžeme tušit přístupovou cestu. Z vrcholu není žádný výhled. Obcházíme-li vrchol, je vše zarostlé, zapadané polámanými stromy. Přesto má místo svoji atmosféru. Není divu, že sem Hermann Schefczik umístil děj svého románu Goldenes Sterben. V roce 2005 na kraji lesa opět umístěny cedulky

mystik, 7.1. 2006

historie

Nevelký strážní hrádek byl postaven na výrazném kopci Hradiště (940 m n. m.), ze kterého bylo možné kontrolovat dlouhý úsek horního toku Vltavy a hraničních svahů. Podle řídkých archeologických nálezů se tak stalo už ve 13. století a předpokládaným stavitelem je panovník. T. Durdík jej zařazuje mezi starší skupinu šumavských horských hrádků. Pokus F. Kubů ztotožnit Hausberk s hradem Waltershausen, který je znám z pramenů, neodpovídá dosud

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000; Dodatky 2, Libri, Praha 2004), 3.12. 2011
    Hausberg.
    Na lesnaté hoře Hausberg (= Hradiště) řečené u Zalnavy, Park frydu a Perneka, vede stará cesta, jíž se říká "Schlossweg", až k místu tomu, kdež jest hřeben skalnatý k jihozápadu běžící překopán a prolámán. Od toho příkopu jdou k jihovýchodu na kraji skaliska zdi bývalého hradu. Na temeni skaliska, t. j. na severozápadním jeho konci, spatřují se základy staré věže. Na hradišti samém jakož i v okolí jeho na tu stranu k Parkfrydu a při cestě staré

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 4.3. 2017

Poklad na hradě Hausberk
    Na vrchu Hrad (Hausberg) blízko Perneku je ukryt poklad. Každoročně na Velký pátek, když želnavský farář čte před oltářem pašije, dá se z lůna hory odnést plno zlata i drahokamů. Jen se tam ve skále nesmí člověk dlouho omeškat. Sotva pašije doznějí, hora se zase na rok zavře. Jedna chudá žena chtěla si kdysi taky něco z toho pokladu odnést. Vydala se proto i se svou malou dceruškou k hoře, která se otevírala, zrovna když přicházely. Matka s

H.Kurz, 7.1. 2006

popis

Na poměrně úzkém a skalnatém hřbetu kopce Hradiště se zachovala plošina o průměru cca 26 metrů, částečně zřejmě lemována valem. Přístup do hradu byl od západu, kde byl vykopán 5 metrů široký příkop. Podoba hradu není známa, obvyklá u těchto objektů byla v lepším případě zděná věž, plnící obytnou i obrannou funkci zároveň. Pravděpodobnější jsou však pouze dřevěné konstrukce. Hrad nebyl určen k bydlení, asi zde pouze dlouhodobě působila vojenská

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 3.12. 2011

nepatrné zbytky zdí