Hrady.cz
Vodárenská věž z roku 1542 nazývaná jako věž vodná uváděná po roce 1602 prostě jako věž. Za Valdštejna byla znovu vystavěna. Ve 20. stol. užívána jako transformátor, od r. 1993 ve vlastnictví výtvarníka Petra Hebera jako Galerie Na Hrázi.
Graficke pismenko V samotném Jičíně na břehu rybníka Kníže můžete spatřit vodárenskou věž z roku 1542, která napájela vodou kašny na náměstí. Později sloužila jako trafostanice. Dnes je v soukromém vlastnictví výtvarníka Petra Hebera a slouží jako Galerie Na Hrázi s vinárnou. Bezprostřední okolí je zajímavě upraveno. U vchodu do věže jsou k vidění objekty jejího majitele Petra Hebera.
25.3. 2007

Historie
    První písemná zmínka o jedné z nejstarších staveb v Jičíně, v historických pramenech zvané prostě "Věž", se nachází v listině Mikuláše staršího Trčky z Lípy vydané 6. července 1502. Byla vystavěna na hrázi rybníka Kníže, nad tokem řeky Cidliny, která ji napájela vodou. Roku 1543 byla původně dřevěná stavba přestavěna do současné renesanční podoby. Na stavbu věže zapůjčila knížecí komora 500 zl. a materiál v hodnotě 148 zl. 40

Vež Jičín , 17.4. 2017

Legenda o smilném Janovi

Věž Jičín , 17.4. 2017

popis

Stylová galerie "Věž Jičín" představuje nový koncept romantického spojení umění a pobytu v renesanční stavbě jičínské "vodní věže". Na pěti podlažích se zde nacházejí ložnice, koupelna, salonek, vstupní hala a sklepní šenk. Všechny místnosti byly rekonstruovány a vybaveny na základě návrhů odborníků na dobovou architekturu a interiéry. Ve věži jsou vystavena díla českého výtvarníka Petra Hebera a soubor ilustrací

Ubytování, Pronájem prostor, Svatby
    věž