Hrady.cz
Škola postavená r.1643. Z ní se dochovala menší přední část. Skalická škola byla do r.1790 jednotřídní, v l.1824–1833 byla dvoutřídní. R.1864 se ve staré škole se přestalo učit.
Česká Skalice - Barunčina škola
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Graficke pismenko První písemná zmínka o skalické farní škole je z roku 1407 i když podle pověsti zde škola byla již ve 13. století. Během třicetileté války byla škola v r. 1639 vypálena Švédy. Nová dřevěná škola byla postavena roku 1643. Z ní se do současnosti dochovala menší přední část.
Skalická škola byla do r. 1790 jednotřídní, když ji v letech 1824 – 1833 navštěvovala Barbora Panklová (Božena Němcová), byla již dvoutřídní.
Roku 1864 byla v České Skalici otevřena nová škola v nově postavené radnici a ve staré škole se přestalo učit.
Stará škola pak sloužila k bydlení. V roce 1962 byla dřevěná budova zrekonstruována a bývalý učitelský byt byl upraven na školní třídu z první poloviny 19. století. Je opravena podle popisu Boženy Němcové, jak ho uvedla v knize Pan učitel.

popis

Současná Barunčina škola vznikla podle návrhu akad. arch. Vladimíra Labského v letech 1972-81. Nízký kamenný dům postavený pravděpodobně v šedesátých letech 19. století na bývalé školní zahrádce byl rovněž upraven a začleněn do tohoto areálu. V něm je umístěna expozice dějin města České Skalice, jejíž součástí jsou i vojenské památky z bitvy u České Skalice za prusko-rakouské války v roce 1866. Barunčina škola je objektem Muzea Boženy

Suvenýry, Parkoviště, Restaurace, Občerstvení, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC
     Náchod  (NA)