Hrady.cz
Původní renesanční tvrz, která dnes tvoří jihozápadní trakt osmibokého barokního dvora, stojí na západním konci Lhotic.
Napojení budov dvora
V pravo je nejstarší renesanční část, vlevo barokní
Graficke pismenko Ve vlastnictví dnešní obce Lhotice se střídalo mnoho vlastníků, navíc se dělila nejdříve na dva, později na tři díly – zemanský, klášterní a svobodnický. Nejstarší zmínka je z roku 1393, kdy už mohla stát zdejší zemanská tvrz ve vlastnictví rytířského rodu ze Zásady. Klášterní díl patřil původně klášteru v Hradišti nad Jizerou. Svobodnický díl vznikl v 15. století. Dnešní polygonální dvůr je z druhé poloviny 17. století a stojí na místě renesanční, barokně přestavěné tvrze – snad jde o původní zemanský díl. Stavba je z větší části v dezolátním stavu.

popis

Původní renesanční tvrz je v jižní části dvora. Přízemí má 80 cm silné obvodové zdi i hlavní vnitřní příčky z lomového kamene a zachované renesanční klenby. Konce budovy byly přestavěny při barokní úpravě a znovu zaklenuty, takže původní je střední část přízemí. Druhé patro je dostavěno zřejmě až v 19. století. Dnešní osmiboký dvůr je výsledkem přestavby v druhé polovině 17. století.

Mladá Boleslav  (MB)
    Lhotice