Hrady.cz
Malá vodní nádrž vybudovaná v l. 1960-64 na říčce Olešné nedaleko Místku. Hlavním účelem je protipovodňová ochrana, zdroj vody pro průmysl, ale také místo rekreace, sportu a chovu ryb. R. 2005 zde byl postaven nový aquapark s celoročním provozem.
celkový pohled na hladinu přehrady Olešná
© Jan P. Štěpánek 08/2011
Graficke pismenko Významným přírodně krajinářským prvkem a místem pro rekreaci a sport v letním období je pro obyvatele Frýdku, Místku a okolí přehradní nádrž Olešná. Nachází se asi 2 km jihozápadně od samotného centra Místku, na samém okraji města, nedaleko rychlostní silnice R48 z Olomouce do Těšína (Polska). Přehrada byla vybudována na říčce Olešné, v malém údolí nedaleko města Místku v letech 1960 až 1964 v rámci tzv. plánu výstavby malých vodních nádrží (stejně tak kupříkladu přehrada v Bašce na říčce Baštici). Hlavním úkolem přehrady bylo pokrytí potřeby vody pro průmysl v okolí (např. Válcovny plechu Frýdek-Místek, celulózka Biocel Paskov, aj.) ...

popis

Sypaná zemní hráz přehrady Olešná délky 393 m (v koruně) a max. výšky 18 m, je vystavěna ze sprašových hlín, na návodní straně čistých, na vzdušné s příměsí štěrků. Těsnící část je zavázána do podloží betonovou zídkou a těsnícím zářezem. Podloží je těsněno jednořadou cementovou injekční clonou. Celkový objem hráze je 152 000 m3. Nádrž je vybavena sdruženým manipulačním objektem s bezpečnostním přelivem o kapacitě 75 m3/s. Objem nádrže činí 4,4

Povodí Odry a.s., 12.2. 2007