Hrady.cz
Původní, bronzovou sochu Žižky vytvořil J.V. Myslbek r. 1877, ale pro vadu materiálu byla nahrazena r. 1884 sochou z pískovce od Josefa Strachovského. Na podstavci text od Františka Palackého a místa Žižkových vítězných bitev.
Pomník
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko Je samozřejmé, že na Žižkově náměstí nemůže chybět pomník Jana Žižky, osobnosti výrazně spjaté s městem Tábor, ale také osobnosti z hlediska historie hodnocené velice rozporuplně.

historie

Na konci 19. stol., kdy se začalo výrazně probouzet národní vědomí, rozhodla rada města v Táboře nechat postavit pomník Jana Žižky. Zajímavé a méně známe je, že původní sochu Jany Žižky vytvořil začínající a později slavný sochař J. V. Myslbek. Bronzová socha Žižky byla odhalena roku 1877, ale krátce na to musela být z důvodů špatného materiálu odstraněna. Dnes je část uložena v muzeu ve staré radnici. Dnešní socha Jana Žižky na Žižkově

L.P. (Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 3, [P/Š], Academia, 1980), 11.2. 2007

pomník, památník