Hrady.cz
Kostel postaven asi r.1357, nejpozději však do r.1391. Věž kostela postavena roku 1541. K nejcennějšímu v kostele patří fresková výzdoba. U kostelíka stojí dřevěná zvonice ze 16. století s dvěma zvony.
Kostel sv. Jakuba Většího
© Pavel Vítek 02/2007
Graficke pismenko Obec Libiš leží přibližně 12 km severně od Prahy a 7 km jižně od Mělníka. Od roku 1950 do roku 1990 byla správně sloučena s městem Neratovice. Kostel sv. Jakuba Většího snad stál již roku 1357, určitě však byl vystavěn před rokem 1391.

Jako datum výstavby kostela sv. Jakuba Většího v Libiši se někdy uvádí datum okolo roku 1080. V tom případě by to byla významná románská památka. Kostel je ale postaven jednoznačně v gotickém slohu. Musí být tedy mladší a jako datum jeho postavení se uvádějí roky 1357 nebo 1391. Věž kostela byla postavena až roku 1541.
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostelík je malý, loď je jen nepatrně delší než kněžiště. Je jednolodní, gotický se žebrovou klenbou, plochostropou lodí a pětiboce ukončeným presbytářem. Strop lodi prkenný, rozdělený ve čtverce. Až do r. 1541 připomínal spíše kapli než farní kostel, věž byla postavena právě tohoto roku. Kostel je cenný především svojí freskovou výzdobou. Zobrazují celou plejádu svatých, mimojiné sv. Jakuba Většího, kterému je kostel zasvěcen. Jeho obraz byl

Mělník  (ME)
    Libiš