Hrady.cz
Kaple je součástí špitálu, stojícího zde snad již v předhusitské době na místě archeology prokázaného starého pohřebiště. První zmínky o špitálu, jehož vlastníkem bylo město Tábor jsou z let 1443-1444. Kaple byla založena v roce 1718.
Kaple
Pohled ze Špitální ulice ve směru od Žižkova náměstí.
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko Tato malá nenápadná kaple se nachází několik desítek metrů severně od Žižkova náměstí v centru Tábora ve Špitální ulici vedoucí k Tržnímu náměstí. Bohužel bývá přístupná jen výjimečně např. při dnech evropského dědictví v měsíci září.

historie

Původně raně barokní kostelík sv. Alžběty z roku 1690. Byl postaven jako součást špitálu, ke kterému přilehá svým kněžištěm. V předhusitské době se zde podle archeologických průzkumů nacházelo pohřebiště. První zmínky o špitálu, jehož vlastníkem bylo město Tábor jsou z let 1443-1444. Podle jiných autorů byla kaple založena až v roce 1718. Opravována v roce 1946 a později. Kaple je jednolodní, plochostropá s průčelím završeným valutovým

L.P. (Samek B., Umělecké památky Moravy a Slezska 2, [J/N], Academia, 1999), 11.2. 2007

Tábor  (TA)