Hrady.cz
Po r.1547 v domě nad obcí byl byt fořtmistra. Z příkazu Rudolfa II. přestavěn r.1582 na lovecký zámeček. R.1651 je však uváděn jako pustý. R.1725 zde zřízena sýpka a r.1882 přestavěna na hájovnu. Pak sloužil mnoha různým organizacím.
Zámek v Hlavenci
Pohled na zámek od hlavní brány
© Pavel Vítek 02/2007
Graficke pismenko Obec Hlavenec leží 6 km východně od Staré Boleslavi. Obec Hlavenec se v historických pramenech poprvé připomíná v roce 1386. Pro sídlo lesní a lovčí správy brandýského panství byl začátkem 16. stol. na vyvýšenině nad obcí zřízen dům. Po r.1547, když se stal Brandýs královským zbožím, byl zde byt fořtmistra. Další fořtmistři zde sídlili až do r. 1582. Tehdy císař Rudolf nařídil z domu fořtmistra zřídit lovecký zámeček. A ještě téhož roku byl zámek vystavěn. Budova měl čtyři věžičky. Jejich báně i střecha zámečku byly pobity plechem. Po smrti Rudolfa II. však již zámeček využíván nebyl a ten začal rychle chátrat. Roku 1651 je zámeček uváděn jako pustý. ...

lovecký
     Praha-východ  (PH)