kostel Matky Boží
Kostel, původně zasvěcený Matce Boží, vystavěn asi na přelomu 13.a 14.st., r.1311 byl vysvěcen. Původně gotická stavba barokně upravena. I přes tyto úpravy si však kostel zachoval základní gotickou podobu.
Graficke pismenko Nový Bydžov vznikl před r. 1305 kdy byly z podnětu krále Václava II. funkce staré trhové vsi, nynějšího Starého Bydžova, přeneseny na příhodnější místo k řece Cidlině.
Město leží při silnici II/324, spojující Hradec Králové a Poděbrady přes Nechanice, Nový Bydžov a Městec Králové, tedy severněji od silnice I/11.
Kostel leží v centru města, 50 m jižně od náměstí T.G. Masaryka.

historie

Kostel sv. Vavřince byl původně zasvěcen Matce Boží. Stavěn byl asi na přelomu 13. a 14. století. Roku 1311 byl kostel, nebo alespoň jeho podstatná část, vysvěcen. Jako farní kostel je prvně doložen v roce 1358. Tehdy kostel až do husitské doby patřil kanovnické kapitule při kostele sv. Apolináře v Sadské, v roce 1362 přenesené na Nové Město pražské. Od husitského období bylo v kostele zavedeno přijímání pod obojí a kostel i celé město zůstalo

popis

Základní disposici kostela tvoří vysoká loď a stejně vysoký chór s trojbokým závěrem. Severozápadní nároží zaujímá vysoká věž. Kostel má tři portály, severní chrání gotická předsíň. Původní středověká sakristie byla přestavěna po roce 1725. Gotická trojlodní stavba je v severním nároží západního průčelí doplněna hranolovitou věží, po severní a jižní straně trojlodí předsíněmi a na jižní straně ještě barokní sakristií. Trojlodí, pětiboce

Hradec Králové  (HK)
    Nový Bydžov