Hrady.cz
Na místě staré radnice a dvou domů v l.1863-1865 postavena nová radnice v novogotickém stylu.V l.1920 a 1956 při opravách dostala budova novou podobu rozdílnou od původního plánu. Při rekonstrukci v 90.l. 20. st. vzhled přiblížen k původnímu zadání.
radnice s mariánským sloupem z r. 1716
Graficke pismenko Nový Bydžov vznikl před r. 1305 kdy byly funkce staré trhové vsi, nynějšího Starého Bydžova, přeneseny na příhodnější místo k řece Cidlině.
Město Nový Bydžov mělo svou první radnici již v letech 1461 až 1462. Byla to pozdně gotická stavba, renesančně a barokně upravená. Plánovaná přestavba z počátku 19. stol. se již neuskutečnila.

historie

Na místě staré radnice a dvou sousedních domů byla v letech 1863 až 1865 postavena nová radnice v novogotickém stylu podle plánů chlumeckého zámeckého stavitele Josefa Míči. V letech 1920 a 1956 při opravách dostala budova omítku napodobující pískovcové kvádry. To bylo v rozporu s původním projektem. Při další rekonstrukci v 90. letech 20. stol. se vzhled radnice znovu přiblížil původním plánům.

popis

Sochař J. Barth je autorem pískovcových soch z roku 1890, umístěných ve výklencích průčelí radnice. Zobrazují císaře Karla IV. a krále Jiřího z Poděbrad. Ve vstupní hale je zazděna pískovcová plastika z počátku 14. století z bývalého minoritského kláštera. Jedná se o hlavu mnicha. Byla objevena v roce 1844 v základech zbořené Metličanské brány. Velká zasedací síň zabírá střední část radnice. Vyzdobená je novogotickým nábytkem od truhláře J.

Hradec Králové  (HK)
    Nový Bydžov