Městské divadlo a hotel U Beránka

Městské divadlo Dr. Josefa Čížka
Secesní budova městského divadla a hotelu byla postavena v l. 1912 - 1914 podle projektu arch. Aloise Čenského. Na výzdobě budovy se podíleli význační umělci (J. Pekárek, J. Wenig, L. Novák, K. L. Klusáček). V l. 1989 - 2004 prošla stavba generální rekonstrukcí vč. rozšíření (arch. Martin Sedlák).
© Pavel Vítek 02/2007
Graficke pismenko Město Náchod, rozkládající se na obou březích řeky Metuje, bylo založeno r. 1254. Budova, v které se nachází městské divadlo a hotel U Beránka, stojí na mírně svažitém Masarykově náměstí.

historie

Nové divadlo bylo vybudováno z důvodu potřeby sálových prostor, kde by se mohl ve městě rozvíjet kulturní a společenský život. Nejprve vznikl roku 1909 plán na přestavbu tehdejšího hostince U Beránka, v jehož nádvoří byla situována tzv. městská dvorana. Bylo rozhodnuto, že přestavbou hostince má vzniknout hotel, na který bude navazovat nová divadelní budova s divadelním sálem. Architektonické soutěže, vyhlášené r. 1911 se zúčastnilo celkem 8

E.H. podle http://www.beraneknachod.cz; K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri 2000; http://monumnet.npu.cz), 15.1. 2014

Náchod  (NA)
    Náchod