Hrady.cz
Původně kaple u hradu Kotnov připomínaná r. 1388, obnovená r. 1470 a přestavěná na hřbitovní kostel sv. Filipa a Jakuba r. 1746. Nejstarší sakrální památka na území města Tábor, dnes v majetku města. Jednolodní stavba s trojboce uzavřeným kněžištěm.
Pohled od jihozápadu
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko Hřbitovní kaple sv. Filipa a Jakuba, upravená později na kostel, se nachází v těsném sousedství hradu Kotnov. Dnes je tato kulturní památka součástí městského parku "pod Kotnovem". Hřbitov sloužil svému účelu ještě v 19. stol. a je zde pohřben i Josef Němec, manžel spisovatelky Boženy Němcové.
Dnes je kostel v majetku města Tábor využíván zejména pro koncertní účely. Současně je městem od roku 1997 pronajat Starokatolické církvi na nedělní bohoslužby, svatby a křty.

historie

Tato původně kaple u hradu Kotnov je nejstarší sakrální památkou na uzemí města Tábor. Je poprvé připomínána roku 1388. Za husitských válek byla sice pobořena, ale roku 1470 byla obnovena. Když byla kaple koncem 1. poloviny 18. stol. vypálena francouzskými vojsky, byla roku 1746 barokně přestavěna na kostel sv. Filipa a Jakuba, který později sloužil jako kostel hřbitovní. V letech 1969 – 1973 probíhala rekonstrukce původně nepropojených

popis

Dnešní podobu získal kostel po úpravách v roce 1746, kdy byl barokně přestavěn. Kostel je jednolodní s trojboce uzavřeným kněžištěm s předsíní v západním průčelí, kde se nachází gotický portál. V západní části lodi je vestavěna dřevěná kruchta. V kostele je jsou dochovány náhrobky z druhé poloviny 16. stol.

Tábor  (TA)
    Tábor (část)