Hrady.cz
Nádrž Jordán založena roku 1492 přehrazením Košínského (Tismenice, Tismenického) potoka. Rezervoár vody pro město Tábor. Voda byla prostřednictvím vodních mlýnů a dřevěného čerpadla přečerpávána do vodárenské věže a rozváděna do kašen.
Jordán
© Luděk Pitter 05/2004
Graficke pismenko S trochou nadsázky bychom mohli říci, že město Tábor se nachází na břehu rybníka Jordán. Spíše bychom však měli hovořit o údolní přehradní nádrži než o rybníku. Tato nádrž byla vybudovaná již v 15. stol. a při pohledu z východních hradeb města uvidíme jen asi třetinu vodní plochy nádrže. Když si uvědomíme, že nádrž začíná prakticky v centru města a na objezdu města Tábor je nutno ještě nádrž překonat po 208,5 m dlouhém lanovém mostu, teprve si uvědomíte skutečnou velikost tohoto díla založeného v 15. stol. Původně byla nádrž budována jako rezervoár vody, poté začala sloužit k chovu ryb a dnes je využívána i k rekreaci a vodním ...

historie

Udolní nádrž Jordán byla založena roku 1492, kdy byl přehrazen Košínský (Tismenice, Tismenický) potok a výtok upraven jen splavem v severozápadním rohu dnešní nádrže. Později někdy kolem roku 1508 byla voda od splavu svedena k vodárenským mlýnům, které vodu přečerpávaly do vodárny stojící ve východní části městských hradeb, přibližně 32 m nad hladinou nádrže Jordán. Původní čerpadlo poháněné vodním kolem bylo dřevěné a podle záznamů bylo v roce

popis

Hráz je dlouhá 265 m a vysoká až 19,5 m. Hladina Jordánu má přes 50 ha a délku přibližně 3 km. Největší hloubka je udávána 12,5 m až 14 m. Objem vody je udáván 2 586 886 m3 a plocha povodí 80,02 km2.

technická památka
     Tábor  (TA)