Hrady.cz
První zmínka o kostele, pravděpodobně dřevěném, je z r. 1356. R. 1681 vystavěn kostel nový a v l. 1784 – 1799 proběhla jeho přestavba. Poslední přestavba kostela roku 1866, kdy dostal současnou pseudorománskou podobu.
Hřbitovní kostel sv. Bartoloměje v Batňovicích
Pohled od severozápadu
© Pavel Vítek 9/2007
Graficke pismenko Obec Batňovice leží mezi Trutnovem, od kterého je vzdálen 18 km severozápadně a Náchodem, vzdáleným 16 km jihovýchodně. Přes Batňovice vede silnice č. I/14, Liberec – Trutnov – Náchod – Ústí nad Orlicí.
Pseudorománský hřbitovní kostel sv. Bartoloměje leží zhruba v polovině obce nad silnicí v místní části zvané Zálesí.
V okolí můžeme navštívit rozhlednu Žaltman, Adršpašsko-teplické skalní město, dřevěnou zvonici ve Rtyni v Podkrkonoší, Městskou památkovou zónou se starou radnicí, kostelem sv. Jakuba a hlavně s řadou starých roubených staveb v Úpici a mnoho dalších pozoruhodných míst.

historie

Podle nepotvrzených zpráv stál kostel v Batňovicích již ve 13. století. První potvrzená zmínka o kostele je z roku 1356. Je pravděpodobné, že se jednalo o dřevěnou stavbu, jejíž spodek byl z kamene. V roce 1681 byl starý kostel stržen a vystavěn nový. V letech 1784 – 1799 proběhla podle projektu stavitele Václava Sitty přestavba kostela. Poslední přestavbou prošel kostel roku 1866, kdy dostal současnou pseudorománskou podobu. Zařízení kostela je

Pavel Vítek - zdroj - http://www.jestrebihory.net a Umělecké památky Čech (A-L), Academia Praha 1980, 14.10. 2007

Trutnov  (TU)
    Batňovice