Hrady.cz
Kruhové tvrziště obklopené příkopem s pozůstatky valu na severní straně. Tvrz je poprvé zmiňována v roce 1586, ale zřejmě stála už ve 14. století. Dnes v areálu Ústavu sociální péče, který stojí na místě bývalého dvora.
Celkový pohled na tvrziště od jihu
Graficke pismenko V Kurovodicích byla patrně už v průběhu 14. století postavena strážní tvrz na ochranu stezky od Kněžmosta přes Mužský na Český Dub a patřila k příslušenství sídla Zásadky. První písemný doklad o zdejším dvoře pochází z roku 1520, kdy Mikuláš Samšinský ze Samšiny prodal své panství Zásadka a ponechal si pouze Kurovodice, tvrz je doložena k roku 1586. Po vystřídání několika majitelů z řad nižší šlechty připojil v roce 1610 Jáchym Ondřej hrabě Šlik zdejší zboží ke svijanskému panství. V roce 1624 ale byly už Kurovodice frýdlantským lénem pánů z Wachtendanku a od nich bylo v roce 1642 přikoupeno k Loukovci. Přilehlý bývalý dvůr dnes slouží jako Ústav sociální péče.

popis

Kruhové tvrziště o průměru cca 20 metrů je obklopeno původním příkopem dodnes částečně naplněným vodou. Přístupné je po lávce a po jeho obvodu rostou vzrostlé stromy. Na severu je pozůstatek valu. Tvziště se nachází v areálu Ústavu sociální péče.

Mladá Boleslav  (MB)
    Další tvrze