Hrady.cz
Pův. gotický kostel byl postaven zřejmě r. 1310. Vyhořel v l. 1441 a 1570, přestavěn v l. 1570 - 1578 stav. Vlachem Baltasarem za Albrechta ze Smiřic. Nejvíce poničen požárem r. 1663, při opravě sníženy věže a opatřeny dřevěnou nástavbou (18. stol.). R. 1850 přistavěna záp. předsíň. Opraven r. 1939.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Farní kostel sv. Vavřince stojí v centru města Náchod na Masarykově náměstí. Původním náchodským farním kostelem byl kostel sv. Jana Křtitele, stojící v dnešní náchodské městské části Staré Město nad Metují.

Náchodský betlém - v kostele v době vánoční
    V době vánoční je v kostele k vidění velký Náchodský betlém - pochází z r. 1857. Betlém vyrobil plhovský domácí tkadlec a řezbář Karel Beršík (1838 – 1918), se kterým spolupracoval lidový malíř Josef Hejzlar z Náchoda, který figurky opatřovat polychromií. Některé figurky jsou dílem lidového řezbáře Josefa Martínka z dolejšího Podměstí. V době německé okupace byly pořízeny nové jesličky (jeskyně – chlév) v umělecké dílně Břetislava Kafky.

historie

Původně gotický kostel byl založen zřejmě roku 1310. Výslovně se zmiňuje až roku 1355. Z doby kolem roku 1380 pochází pětiboce zakončený presbytář, zdivo lodi a patrně i severní věže po straně presbytáře. Kostel vyhořel v letech 1441 při dobytí města Slovany, kteří kostel také vyrabovali, a r. 1570, kdy se při požáru zřítil dřevěný strop lodi kostela a kruchta. Po požáru byl přestavěn v letech 1570 - 1578 italským stavitelem Vlachem Baltasarem

E.H. podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2., Academia 1978; Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém 34., r. 1910, 15.1. 2014
    Rytíř Hron z rodu Načeradiců vystavěl r. 1270 náchodský hrad a pod ním pak bylo založeno město. A pravděpodobně kolem r. 1310 byl v centru nového města vystavěn chrám svatého Vavřince, který v roce 1355 převzal funkce od farního kostela sv. Jana Křtitele, jenž stojí doposud ve Starém městě. Kostel sv. Vavřince je jedním z mála kostelů v Čechách, kolem něhož nikdy nevznikl hřbitov, protože ten zůstal právě okolo kostela sv. Jana Křtitele.

popis

Kostel, původně trojlodní gotická stavba, v průběhu staletí několikrát vyhořel a poté byl přestavován. Dnes je jednolodní stavbou s pětiboce zakončeným gotickým presbytářem s opěráky a se dvěma hranolovými věžemi po stranách. V koutě mezi presbytářem a severní věží je schodiště, na severní straně lodi je renesanční předsíňka, na jižní straně je předsíň s pravoúhlým kamenným renesančním portálem, na nárožích předsíně jsou toskánské sloupy. Věže

E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2., Academia 1978, 23.1. 2014

Náchod  (NA)