kostel Nanebevzetí Panny Marie

Malá Skalice, Skalička
Stavba barokního kostela dokončena roku 1725. Kostelní věž postavena již roku 1715. Kostel až do roku 1891 obklopoval hřbitov. Deska ve zdi bývalého hřbitova připomíná hrob rakouských a pruských vojáků padlých ve válce roku 1866.
Česká Skalice se nachází v Úpsko-metujské tabuli, 10 km západně od Náchoda. Historie města sahá až do 13. století. U České Skalice se rozkládá údolní nádrží Rozkoš, nazývaná východočeské moře, vyhledávané místo rekreace a rybaření.
Česká Skalice je spjata s mládím Boženy Němcové a jejím dílem Babička. Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie je známý především jako místo svatby rodičů Boženy Němcové a také jako místo její svatby s Josefem Němcem v roce 1837.

historie

Na místě dnešního kostela se připomíná kaple už roku 1350. Církevní správu prováděli dva kněží, jeden pro městečko, druhý pro venkov. Za třicetileté války byl zdejší farní úřad na dočasně přeložen do Náchoda. Rozsáhlou přestavbou, dokončenou roku 1725 Annou Viktorií, rozenou Liebštejnskou z Kolovrat, získal kostel dnešní barokní podobu. Barokní věž kostela byla postavena již roku 1715. Vzácnou památkou v kostele je cínová křtitelnice z roku

Náchod  (NA)
    Česká Skalice