Hrady.cz
Nová radnice byla postavená v letech 1902-04 v novorenesančním stylu podle projektu arch. Františka Podhajského. Jedná se o nárožní budovu s hodinovou věží, nahoře s vyhlídkovým ochozem. Fasáda zdobená rustikou a sgrafity dle návrhu Mikoláše Alše. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
Nová radnice
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Nová radnice v Náchodě na Masarykově náměstí byla postavena v letech 1902 - 1904 v novorenesančním stylu. Na místě radnice stával dříve obecní pivovar. Protože město nemělo od r. 1856 radnici (v budově staré radnice sídlil okresní soud a městské kanceláře byly v dnes již zbořeném domě čp. 67), bylo rozhodnuto o vybudování nové radnice, která byla postavena podle projektu arch. Františka Podhajského. Stavbu vedl náchodský stavitel Josef Martínek. Od roku 1958 patří budova mezi chráněné kulturní památky ČR. Opravy radnice byly provedeny v letech 1960, 1970 a 1982 - 1985. Restaurace sgrafit proběhla naposledy v r. 2000. V 2. patře radnice bývalo městské muzeum, dnes je celá radnice sídlem městského úřadu.
Pavel Vítek, E.H. podle Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Libri 2010; http://monumnet.npu.cz, 2.2. 2007

popis

Radnice je dvoupatrovou nárožní budovou s pětipatrovou nárožní hodinovou věží, nahoře s vyhlídkovým ochozem. Přízemní podloubí nese pět sloupů. Na nároží věže je socha rytíře Hrona z rodu Načeradiců, údajného zakladatele Náchoda od sochaře Čeňka Vosmíka (podle návrhu Mikoláše Alše) a také městský znak. V 2. patře věže je v čele arkýř a z boku balkon. Střecha věže je vysoká, s nárožními věžičkami, lucernou, cibulí a špicí. Samotná radnice má

Pavel Vítek, E.H. podle Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Zdeněk Fišera, Libri 2010, 13.1. 2014

Náchod  (NA)
    Náchod