Hrady.cz
Mezi obyvateli hornického města Hrob se od poloviny 16. stol. šířilo luterství. S pomocí saských souvěrců si roku 1611 postavili kostelík. Jeho zboření 12. 12. 1617 bylo jednou ze záminek k povstání proti Habsburkům, kterým začala třicetiletá válka.
Základy luterského kostela: pohled přes bývalé hlavní průčelí
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Základy původního luterského kostela najdeme v parčíku severovýchodně od Tržního náměstí, na kterém stojí katolický kostel svaté Barbory. Odtud je sem možno dojít úzkou uličkou mezi dvěma západními větvemi Rybniční ulice (označování ulic v Hrobu je poněkud svérázné). U základů kostela se nachází informační tabule s množstvím informací, bohužel i pravopisných a věcných chyb.

Luterský kostel v Hrobu
    Hrob patřil od počátku mezi podkrušnohorská hornická sídliště. Jeho obyvatelé udržovali po staletí úzké vztahy se sousedním Saskem, odkud většinou pocházeli. Od poloviny 16. století se touto cestou mezi ně šířila nová luterská víra. I přes příslušnost města k panství oseckého kláštera byl tento proces natolik úspěšný, že koncem 16. století ve městě údajně zůstaly jen čtyři katolické rodiny. Situaci se pokoušeli řešit pražští arcibiskupové,

Ivan Grisa, dle informační tabule u základů kostela, 28.7. 2010

Teplice  (TP)