Hrady.cz
Zaniklý hrad. Zmiň. r. 1212 v predik. Hrdibora ze Všerub, v maj. jeho potomků do r. 1269. V l. 1378–79 maj. Jindřich z Rabštejna, 1385–1520 Gutštejnové, za Kokořovských z Kokořova hrad nebyl rezid. sídlem a zpustl. V místě román. kostel sv. Martina.
Příkopy a valy
Graficke pismenko Přímo ve Všerubech na vysokém pahorku stával hrad založený Hroznatovci. Zanikl v 16. století a na místě není patrné krom valů a příkopů nic. Na místě je však možné spatřit zachovalý románský kostel sv. Martina.
Chcete-li se na místo podívat. Obejděte kostel a hřbitov z prava a pak dolů po úzké stezičce.
7.7. 2002

historie

V údolí Všerubského (též Čbánského, v dolním toku zvaného Třemošná) potoka leží, sevřeno kolem dlouhé hlavní ulice, městečko Všeruby, na jehož severozápadním okraji vystupuje od levého břehu potoka vzhůru vysoký ostroh. Na jeho vrcholku stojí hřbitovní kostel sv. Martina, pocházející z druhé poloviny 12. století. Tato původně románská stavba s tribunou, na niž dříve vedl zvláštní vstup západním průčelím, stála v předhradí všerubského

zaniklý
     Plzeň-sever  (PS)