Hrady.cz
V l. 1838-49 postavil pražský arcibiskup Alois Josef Schrenk na severním vrcholu Pohradické hory rozhlednu, na jižním vrcholu pak altán. PO jeho smrti zanedbaná rozhledna zpustla, dnes je zde jen zřícenina.
Zbytky rozhledny
Graficke pismenko Na Pohradickou horu se dostaneme nejlépe z obce Úpoř do kopce, nebo z Kostomlat pod Milešovkou po bývalé silničce vedoucí do zaniklé obce Pohradice. Obojí po žluté tur. značce. Na úpatí hory je třeba se vydat neznačenou cestou do kopce. Můžeme pozorovat, že cesta byla kdysi zpevněná kameny. Z Kostomlat se dá dojet pod Pohradickou horu i autem, ale cesta je to značně krkolomná, takže bych to raději nedoporučoval. Z vrcholu je i v současnosti krásný výhled na České středohoří i na Krušné hory i přes to, že z rozhledny toho už mnoho nezbylo.
Vladimír Studecký, 27.1. 2007

Nejstarší rozhledna v Českém středohoří
    Rozhledna na čedičovém vrchu zvaném Pohradická hora, nebo také Porač, byla postavena v letech 1838-1840 spolu s vyhlídkovým altánem. Nechal ji postavit pražský arcibiskup Alois Josef Schrenk, po němž bylo toto místo nazýváno Aloisova výšina. Zanedlouho se stala známým výletním místem a dokonce byla spojena se zámkem ve Světci dlouhou promenádou. Hora má dva vrcholy spojené úzkým hřebenem, po kterém vede vrcholová pěšina. Na severním nalezneme

věž
    rozhledna