Buková hora

Velké Stínky
Původní vysílač na Bukové hoře byl postavený v letech 1960 až 1962. Kvůli požáru v roce 1965 byl odstřelen. Nový vysílač byl postaven v roce 1967. Patří k nejvyšším vysílačům u nás a je nejvyšší betonovou stavbou v Česku. Měří 225 metrů.
Buková hora
Graficke pismenko Buková hora se nachází ve Verneřickém Středohoří nad údolím Labe mezi Ústí nad Labem a Děčínem. Buková hora je čedičový vrch, dominující této části Českého středohoří. Nachází se 4 km východně od Malého Března, asi 11 km jižně od Děčína. Na Bukové hoře stojí zdaleka viditelný televizní vysílač. Původní vysílač, který stál na tomto místě, byl postavený v letech 1960 až 1962. Měřil 181,5 m, musel být však kvůli požáru v roce 1965 v září 1966 odstřelen. Nový televizní vysílač byl postaven v roce 1967. Patří k nejvyšším vysílačům u nás a je nejvyšší betonovou stavbou v Česku. Měří 225 metrů. Stavba nestojí přímo na vrcholu kopce, ale asi 20 metrů ...

technická památka
     Děčín  (DC)