rozhledna Boubín

Včelná pod Boubínem
Dřevěná rozhledna ve výšce 1362 m n.m. byla na vrcholu Boubína dokončena koncem roku 2004. Její vyhlídková plošina je 21 m nad zemí a vede k ní 109 schodů. Otevřena celoročně. Při pěkném počasí se Vám otevře nádherný výhled.
Celkový pohled
Graficke pismenko K rozhledně se můžete vydat jednak z obce Kubova Huť, kam můžete dojet autem. Auto můžete zaparkovat poblíž železničního přejezdu. Za přejezdem se pak vydejte vlevo po lesní cestě značené modrou turistickou značkou směr "Boubín (vrchol)". Cesta je dlouhá asi 5,5 kilometru.
Další pěkná přístupová cesta je od "Idiny pily". Dojedete sem autem z Horní Vltavice směrem na Lenoru, kde za Zátoní odbočíte doleva. Od parkoviště u Idiny Pily pak půjdete po zelené a následně po modré. Cesta je dlouhá přibližně 6,5 km.
Havran, 22.1. 2007

historie

Dne 3. srpna 1867 navštívil Boubín kardinál Bedřich Schwarzenberk, na což upomíná pamětní kámen s jeho jménem na vrcholové skalce. Na místě styku tří bývalých polesí stojí při cestě do Kubovy Hutě tzv. Johnův kámen a další obdobný je při modré značce směrem k Boubínskému pralesu a do Zátoně (v místě zv. Křížová smrč). Kousek od rozcestí Na Křížkách se nachází obnovený areál bývalého loveckého zámečku, kde dnes najdeme obnovenou loveckou chatu

Jiří Cukr s použitím informačního panelu, 31.7. 2007

popis

Jedná se o stavbu dřevěné rozhledny vysoké 21 m, umístěné na vrcholu kopce Boubína. Věž je v základně široká 7x7 m. Nástupní místo na věž je na úrovni cca 1360 m n.m. Po dřevěném schodišti, umístěném v ose věže, se dostanete až na ochoz, který je v sedmén nadzemním podlaží. Nosná konstrukce věže je ze smrkové tlakově impregnované kulatiny o průměru 20 cm. Věž je ukotvena na 4 železobetonových patkách obložených kamenem. Celá příhradová

věž
    rozhledna