Hrady.cz
Zaniklý pozdně románský kostel, jehož základy byly znovuobjeveny v letech 2002–2004 při archeologickém výzkumu.
Zbytky oltáře
Graficke pismenko V okolí kostela jsou instalovány informační tabule s podrobnostmi o archeologických pracech přímo na lokalitě, kde kostel stával, tak i v širokém okolí (štoly, sejpy atd.) Při konzervaci zdiva kostela došlo k jeho částečnému doplnění. Nové zdivo je od původního odděleno naznačenou barevnou linkou.
17.1. 2007

Kostel svatého Mikuláše pod Krudumem (Chlumem)
    Zaniklý pozdně románský kostel s protáhlou hlavní lodi s pravoúhlým presbytářem vyrostl na skalním výchozu poblíže průsmyku na staré cestě ze Sokolova do Lokte. Výzkum nalezl bohatý archeologický materiál, jež poskytl cenné informace o jeho existenci. Historické prameny ho poprvé zmiňují roku 1253 v souvislosti s majetkem řádu křížovníků s červenou hvězdou jako filiální k loketskému kostelu sv. Václava spolu s dalšími, dnes již zaniklými kostely

Výtah z textu na informační tabuli, 17.1. 2007
    Trochu historie
    Vrch Krudum s kostelem sv. Mikuláše se nachází v Karlovarském kraji mezi městy Sokolov a Horní Slavkov, při severní hranici chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Bájná hora Krudum získala své pojmenování snad po Keltech, kteří se v tomto kraji usadili. Zmiňuje se o něm poprvé král Václav I. roku 1253, kdy jej daroval do užívání řádu křížovníků s červenou hvězdou V roce 2002 proběhl archeologický průzkum v místě, kde se předpokládalo, že

Stanislav Wohlmuth, 13.3. 2012

Karlovarský kraj