Hrady.cz
Gotický hrad se poprvé připomíná k roku 1351, kdy byl majetkem Vamberků. R. 1406 ho po půlročním obležení dobyla vojska Václava IV. Podruhé byl hrad dobyt a zničen vojsky města Plzně a krále Matyáše Korvína v r. 1478. Z hradu je dnes zřícenina.
Graficke pismenko Severně od Plzně u vesnice Druztová naleznete skromné zbytky bývalého hrádku. Archeologický výzkum, který odhalil zdi tohoto nevelkého hradu dopomohl k postupnému zániku toho, co ještě zbylo. Nalézti můžete nevelké zídky, tesané schodiště.
28.5. 2002

historie

Hrad vystavěl kolem roku 1300 vladyka Ratmír. Po Švambercích jej drželi vladykové z Chrástu. Václav IV. hrad půl roku obléhal a roku 1406 dobyl. Roku 1478 zničila hrad spojená vojska města Plzně a uherského Matyáše Korvína.Hrad měl oválnou podobu. Zachovaly se podzemní prostory paláce, přístupné schodištěm a raně gotickým portálem v jižní části hradu. Zbytky strážnice u brány. Z ostatních staveb při obvodové zdi pouze nezřetelná torza. Na severu

23.7. 2004
    Hrad Věžka stával na příkrém návrší, rozděleném hlubokou roklí ve dvě části, proti kostelu v Druztové. Opevnění hradu zesilovala nejen řeka Mže, ale také již zmíněný hluboký příkop, jímž. protékal potok, do něhož se mohla pomocí jezu napouštět i voda z řeky. Na severní straně byla brána s padacím mostem, který vedl na protější pahorek, kde bylo opevnění chránící vlastní hrad. Přesný popis půdorysu hradu není znám, ale zdá se, že měl tvar pecky.

nepatrné zbytky zdí
     Plzeň-sever  (PS)