Hrady.cz
Žižkův kámen je jeden z památníků připomínajících události roku 1423 v souvislosti s husitským hnutím v oblasti okolo obce Horní Dubenky.
Žižkův kámen v krajině
Žižkův kámen se nachází na červené turistické značce vedoucí z obce Jenštejn směrem na Chadimův Mlýn v místě, kde červená značka uhýbá na obec Horní Dubenky. Kámen je vysoký přibližně 2 m a na hlavní straně nese nápis Na Žižkovinách 1423. Podle údajů na zadní straně kamene, zde kámen nechal postavit roku 1929 František Volavka z Nové Vsi. Červená turistická značka pokračuje dále přes obec Horní Dubenky, okolo rybníka Bor, kde se nachází další památník související s husitskými vojsky. Památník připomíná bitvu mezi malou skupinou husitů vedenou Janem Hvězdou a vojsky Jana z Telče, ke které došlo dne 17.11. 1423.

pomník, památník
     Jihlava  (JI)