Hrady.cz
Stavba evangelického kostela byla dokončena v novogotickém slohu v roce 1900. Po 2. světové válce byl velice málo využíván a začal chátrat. Po rekonstrukci byl v roce 1980 přeměněn na Koncertní síň B. Martinů a slouží kulturním potřebám města.
Bývalý evangelický kostel v Trutnově
© Pavel Vítek 09/2007
Graficke pismenko Město Trutnov leží v malebném údolí řeky Úpy. Je nazýváno branou do východní části Krkonoš. V Trutnově se kříží trati 032 Jaroměř – Trutnov; 047 Trutnov – Teplice nad Metují; 045 Trutnov – Svoboda nad Úpou; 040 Trutnov – Stará Paka – Chlumec nad Cidlinou; 043 Trutnov – Žacléř. Kříží se zde silnice I/16, I/14 a I/37.
Evangelický kostel najdeme asi 800 m jihozápadně od hlavního, Krakonošova, náměstí v Úpické ulici.

historie

Evangelický kostel je postaven v novogotickém slohu podle plánů vídeňského architekta Steinhofera. Stavba byla dokončena v roce 1900. Po druhé světové válce využívala kostel kromě Českobratrské církve evangelické i Československá církev husitská. Využíván však byl velice málo a poslední bohoslužby se zde konaly v roce 1957. Kostel začal chátrat a postupně mu hrozila zkáza. Podařilo se jej však zachránit. Byla provedena stavební úprava a v roce

popis

Stavba evangelického kostel je typická osmibokou věží, vysokou 43. Nad hlavním portálem byl umístěn reliéf žehnajícího Krista. Jemu byl kostel zasvěcen. Interiér kostela byl osvětlen na křížové klenbě zavěšeným velkým lustrem. Po rekonstrukci v druhé polovině 20. století jsou součástí moderního zařízení interiéru koncertní síně sochy akad. sochaře Olbrama Zoubka.

Trutnov  (TU)
    Trutnov