Hrady.cz
Pův. kostel benedikt. kláštera z pol. 13. století, od 14. stol. farní. Přestavován goticky (1502), barokně (po r. 1707) a neoslohově (r. 1905)
Graficke pismenko Kolem poloviny 13. století založil opat Martin, představený třebíčského benediktinského kláštera nový kostel sv. Martina. Během 14. století se kostel odpoutal od kláštera a stal se farním. Někdy po roce 1335, kdy osada pod klášterem získal městská práva byla před kostelem jako součást městského opevnění postavena mohutná hranolová věž. Během 15. století ve městě zakotvila protestantská víra. Roku 1502 nechal nový majitel panství Vilém z Pernštejna opravit poškozený kostel, zejména klenby, krovy, z té doby pocházejí také tzv. „pernštejnské dveře u sakristie“. Roku 1628 získal panství Adam z Valdštejna, který do kostela po dlouhé době dosadil katolického faráře. ...

Třebíč  (TR)
    Třebíč