Hrady.cz
Přesné datum postavení Pelíškova mostu není známo. Jediné známé vyobrazení je z roku 1753. Zanikl po povodních v roce 1845 a již nebyl obnoven. Most byl předmětem mnoha svárů mezi majiteli přilehlých pozemků.
neuveden
Graficke pismenko U obce Tichonice u dnešní osady Pelíškův Most stával krytý most se střechou na pěti dřevěných kůlech. Jeho snad jediná podoba je zachycena na kresbě zeměměřiče Felixe Zástěry z roku 1753. Most zanikl při povodni v roce 1845 a již nebyl obnoven, protože se začalo používat spojení v Českém Šternberku. Dálková cesta od Vlašimi se původně dělila před Tichonicemi na dvě větve: jedna vedla přes Pelíškův most do Kolína a druhá přes Kácov na Kutnou Horu. U Pelíškova mostu vznikaly mezi majiteli přilehlých pozemků časté spory o placení poplatků za přejezd mostu a průjezd přes pozemky. Nejznámější je pře mezi Václavem Čejkou z Olbramovic ...

most
    zaniklý