Hrady.cz
První panské sídlo se v Lochkově připomíná v r.1399. Během staletí se zde vystřídalo velké množství vlastníků a až v 19. st. byl panský dům ve dvoře přestavěn na zámeček. Budova obdélníkového půdorysu s věžičkou, balkonem a s krátkým křídlem.
Lochkov
Průčelí zámečku
© Pavel Vítek 12/2006
Graficke pismenko Lochkov od roku 2001 spadá výkonem státní správy pod správní obvod Praha 16. Nachází se jižně od Slivence, západně od Velké Chuchle a severně od Radotína. Zámeček se nachází v bývalém zemědělském dvoře. Dvůr je značně zpustlý. Vlastní zámeček, který je ve vlastnictví městské části Praha 16 je opravený a je v něm umístěna mateřská školka. Veřejnosti není přístupný. Po posledních stavebních úpravách už moc původní zámeček nepřipomíná, zejména jeho hlavní průčelí.

historie

Lochkov se poprvé uvádí roku 1399, kdy se zde připomíná sídlo, asi zemanský dvůr. V roce 1435 se uvádí Bořivoj z Lochkova, jedním z dalších vlastníků této vsi byla zemanka Kateřina z Nyněchova. Po roce 1620 seděl na Lochkově Václav Michna z Vacínova, od něhož jej koupil roku 1637 Rafael Miškovský ze Sebuzína a jeho dcera Lidmila Eusebia, provdaná za rytíře Pachtu, postoupila Lochkov roku 1654 za 6000 zlatých klášteru zbraslavskému. Klášter držel

Praha 5-Lochkov
    Další zámky