hrad Rusov

Reissengrün
Zaniklý hrad zmíněný v pramenech pouze v letech 1328 a 1370. Spolu s Chlumskou horou majetkem rytířů z Reissengrünu. Po vymření rodu v 15. století zanikl. Není známo, kde a kdy stával, ani jak vypadal.
Graficke pismenko Obec či usedlost Rusov (Reissengrün) bývala při silnici spojující Kaceřov a Bukovany jihozápadně od Sokolova. Existence hradu a jeho poloha nebyla moderní casteologií nikdy oveřena.
Iva Spurná, 11.3. 2011

historie

Hrad Rusov se připomíná pouze v r. 1318 a potom okolo r. 1370 v seznamu leuchtenberských lén. Tehdy byla ves Rusov a celá Chlumská hora nad ní majetkem rytířů z Reissengrünu (dnes Rusov), kteří měli na hradě své sídlo. Jejich jméno i jméno vsi snad opravdu souviselo s jejich cestami do Ruska. Rod Reissengrunerů hrál v dějinách Sokolovska významnou úlohu, avšak už v 15. století vymřel. Hrad přestal sloužit svému účelu, zpustl a dnes po něm není

zaniklý
    není známo