vodní trkač Obří důl

Pec pod Sněžkou
V roce 1912 nechal hrabě Rudolf Czernin-Morzin vybudovat vodní trkač - samočinné vodní čerpadlo jež dopravovalo vodu na vrchol Sněžky.
Vodní trkač v Obřím dole. Vchod do objektu.
Graficke pismenko K vodnímu trkači se nejlépe dostaneme sejdeme li ze z Vrcholu Sněžky (kam se dostaneme lanovkou) k Polské Boudě a odtud se dáme Obřím Dolem směrem na Pec pod Sněžkou. Nebo taky opačným směrem z parkoviště v Peci pod Sněžkou náročným výstupem Obřím Dolem k Polské Boudě.
Radovan Smokoň, 14.11. 2006

Vodní trkač v Obřím dole.
    V roce 1912 však nechal hrabě Rudolf Czernin-Morzina vybudovat pro vrchol Sněžky vodárnu a vodovod. Voda z Rudného potoka byla jímána pomocí drenáží do tří nádrží a odtud z výšky 150 metrů pouštěna 50 mm potrubím do Peltonovy turbíny. S tou bylo spojeno vertikální pístové čerpadlo, které hnalo vodu 40 mm trubkami do 3000 litrové nádrže v podkroví České boudy. Tímto způsobem se dařilo dopravit na Sněžku 2-4 tisíce litrů vody

technická památka
     Trutnov  (TU)