Hrady.cz
Minoritský klášter založen koncem 13. stol., kostel až počátkem 14. stol. Koncem 17. stol. klášter zbarokizován. Barokní přestavba kostela je až z l.1720 - 39 (průčelní dvojvěží). Roku 1950 klášter zrušen, aby byl následně po roce 1989 opět obnoven.
Kostel Narození Panny Marie
Graficke pismenko Klášter minoritů s kostelem Nanebevzetí Panny Marie stojí v jihovýchodní části historického jádra města Krnova a dominuje náměstí Minoritů. Starší klášter i kostel mají svůj původ již v době gotiky. Obě budovy, tvořící jeden komplex prošly v dobách baroka výraznými přestavbami, které jim vtiskly současný vzhled.
Pro návštěvníka je známější převážně jižní průčelí kostela ležící při hlavní ulici směřující k náměstí. Neměly by být opomíjeny však ani zbylé strany. Západní dvouvěžové průčelí, severní, kde se nacházejí budovy klášterního konventu, ani východní, kde se nacházejí bývalé klášterní zahrady.

Historie a popis kláštera
    Klášter byl založen kolem roku 1273. Dlouhou dobu klášter nepostihla žádná význačnější událost, až kolem roku 1525 kníže Jiří z Hohenzollernu minority z Krnova vypudil a klášter přeměnil na sýpku. Mimo to sem byl přemístěn špitál sv. Ducha. Až v roce 1623 vrátil kníže Karel Liechtenstein klášter zpět minoritům. Dnešní trojkřídlá dvoupatrová budova konventu kolem obdélného nádvoří vznikla při kostele až koncem 17. století a v letech 1720 –

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a turistických informací, 28.11. 2006
    Historie a popis kostela
    Původní gotický trojlodní bazilikální kostel ve zdivu z počátku 14. století. V písemných pramenech se poprvé uvádí v roku 1358 jako fundace pánů z Krnova a Lobensteina. Před rokem 1360 postavena i jižní kaple sv. Máří Magdaleny. V roce 1546 kostel vyhořel. Koncem 16. století zbořena část kaple a přistavěna zastřešená přístupová chodba z jižní strany. Po roce 1523 byl kostel nevhodně využíván i jako zbrojnice, sýpka, a hospoda. Před rokem 1665

klášter
     Bruntál  (BR)