Místo není doposud uveřejněno,
musí obsahovat všechny minimální informace a projít kontrolou redakce.

Jděte na stránku vkládání a vložte všechny důležité informace tím urychlíte jeho uveřejnění.
Sochu světce, ochránce proti krupobití, bouřce a moru, postavila po roce kněžna Marie Terezie Savojská z Liechtensteina roku 1765 na křižovatce cest v místě zaniklé vsi Křimín.
sv. Donát
Socha stojí na rozcestí severovýchodně od Škvorce, kde se od červené turistické značky z Úval odpojuje žlutá odbočka do Škvorce.

Socha sv. Donáta
    Pískovcová socha svatého Donáta, byla na poli u Škvorce vystavěna nákladem vévodkyně Marie Terezie Savojské z Liechtensteinu v roce 1765. Stalo se tak po jejím písemném nařízení ze dne 27. června 1764 ve Vídni, kdy poručila, aby na každém jejím panství byla na příhodném místě v polích postavena socha sv. Donáta, patrona proti krupobití, škodlivé bouřce a moru. Tak se i stalo a tak celkem 6 podobných soch stojí i na někdejších panství Kounice –

Jan Psota, 13.11. 2006

Svatý Donát
    Svatý Donát byl křesťanským mučedníkem, který se účastnil vojenského tažení proti Markomanům v řadách XII. legie. Když byla část legie obklíčena přesilou barbarských kmenů, vysvobodila žíznivé Římany zázračná bouře, která zničila ležení jejich obléhatelů. Pod dojmem této události Donát měl složit slib čistoty. Když pak chtěl tento slib dodržet a odmítl sňatek s císařovou vnučkou, byl popraven za opovrhování bohy. Jsou pro něj charakteristické

socha, monument
     Praha-východ  (PH)