Hrady.cz
Starý zámek v jehož zdivu je zastavěna tvrz ze 14. stol. Nejspíše gotická palácová tvrz velikosti 10x16,5 m, která mohla být opatřena věží. Později byla západní část zámku renesančně upravena a budova při opravách v 19. stol. získala dnešní vzhled.
Západní, renesanční část tvrze
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Z Klatov do Sušice se můžete vydat autem buď přes Kolinec nebo přes Běšiny. Jondřichovice se nachází právě na spojnici Kolince a Běšin. Areál bývalé tvrze ze 14. stol. – dnes "Starého zámku" a novostavby z 18. stol. – dnes "Nového zámku" se nachází při silnici procházející Jindřichovicemi. Silnice vede prakticky po hrázi Zámeckého rybníka, mezi rybníkem a starým zámkem, takže jej nemůžete minout. Při zámku je park přístupný návštěvníkům penzionu.

historie

Prvním známým majitelem Jindřichovic byl v roce 1381 Drha řečený Černobýl. V roce 1397 - 1418 zde seděl Drslava z Jindřichovic, který působil jako purkrabí na Velharticích. Tedy lze předpokládat, že již v této době byl v Jindřichovicích statek s tvrzí, jejíž prvotní podoba však není známa. Později byl statek rozdělen a spojil jej až Vintíř z Vlčkovic, který jej počátkem 16. stol. rozdělil mezi syny. V té době je již jasně uváděna tvrz. Počátkem

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, I. - III.), 14.2. 2007

popis

Původní tvrz, je součástí zdiva dnešního Starého zámku. Podle povahy zdiva, lze usuzovat, že v počátcích se jednalo o gotickou palácovou tvrz nejspíše velikosti 10 x 16,5 m. Dnes asi nejhodnotnějším prostorem je rozsáhlá místnost v přízemí, zaklenutá nejspíš raně barokní klenbou s trojbokými koutovými výsečemi. Pod ní je valeně klenutý sklep, který byl nejspíš při přestavbě vložen do příkopu tvrze. Podle některých autorů, byla součástí přízemí i

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)