Hrady.cz
Zámecký statek založen v r. 1703 řádem cisterciáků. Nejznámějším vlastníkem byl kancléř Václav Kliment Metternich. Současný vlastník objekt koupil ve zcela zchátralém stavu. Po 3 letech náročné rekonstrukce se však podařilo tuto stavbu zrenovovat
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Býkov je hospodářský dvůr v okrese Plzeň-sever, 5 km jihovýchodně od Kaznějova. Zámecký statek byl založen na místě zaniklé středověké vsi v r. 1703 řádem cisterciáků a zejména zásluhou opata plaského kláštera Evžena Tyttla. Nejznámějším vlastníkem byl kancléř Václav Kliment, kníže Metternich. Zámecký statek Býkov je jedním z mála zachovaných velkých statků postavených v selském baroku. Současný vlastník objekt koupil ve zcela zchátralém stavu. Po 3 letech náročné rekonstrukce se však podařilo tuto stavbu zrenovovat a zachovat tak vzácnou historickou stavbu nejen jako kulturní památku. Byl zde zřízen hotel a restaurace. Statek nabízí mnoho sportovních ...

historie

Bývalá klášterní ves Býkov byla v 16. století součástí kaceřovského panství, v pobělohorských konfiskacích byla navrácena klášteru. Roku 1702 opat Evžen Tyttl ves zrušil a následujícího roku zahájil stavbu rozsáhlého klášterního dvora dokončeného roku 1705. Další stavební úpravy provedli i následující opati Silvestr Hetzer (mléčnice z r. 1753), Fortunát Hartmann (přestavba zámečku r. 1756). Po zrušení řádu roku 1785 bylo plaské opatství i s

popis

Dvůr obdélné dispozice je přístupný průjezdem v patrové budově zámečku na východní straně, z obou stran k němu přiléhají přízemní obytná křídla. delší strany obdélníku tvořily chlévy, kolny a sýpky, jako sýpka bylo původně využíváno i patro zámečku. Protilehlou západní stranu obdélníku tvořila velká stodola, ke které byly směrem do nádvoří původně přistavěny dva drobné přístavky odstraněné v první polovině 19. století. Budova zámečku je

Plzeň-sever  (PS)
    Hromnice