Hrady.cz
Rozpadající se budova zámku, vzniklá přestavbou tvrze Popelů z Lobkovic ze 16. st. Kol. r. 1663 upravena Malovci, r. 1722 přestavěna Vchynskými spolu s budovami poplužního dvora (dochována sýpka s erbovní deskou). Po r. 1765 součástí statku Zlonice.
Rozpadající se budova bývalé tvrze od jihozápadu
Graficke pismenko Martiněves leží necelé 4 km jihovýchodně od Budyně nad Ohří a k návštěvě lze použít i vlakové spojení z Vraňan či Libochovic (trať č. 95). Rozpadající se budova bývalé tvrze – zámku stojí v jihozápadní části vsi, v areálu bývalého dvora. V okolí lze navštívit např. Mšené–lázně či velmi zajímavý, původně románský kostel v Charvatcích.
Filip Matoušek, 7.11. 2006

Historie
    Ves se v písemných pramenech objevuje již roku 1226, kdy byla její část součástí majetku kláštera v Doksanech. Druhá část vsi patřila zřejmě místnímu zemanskému rodu, z nějž se roku 1267 připomíná Vykel z Martěněvsi. Další majitelé z řad šlechty – vladykové ze Mšena – jsou sezením na zdejší tvrzi(?) doloženi na počátku 14. století. Od poloviny téhož století měnilo zboží často majitele a osudy případného panského sídla nejsou blíže známy.

popis

Existence původní gotické tvrze v období 13.-14. století nebyla dosud přesvědčivě doložena. Nová tvrz, později přestavěná na zámek, vznikla v prostoru dvora až za Lobkoviců někdy na konci 16. století. Jako panské sídlo byla dále upravována Malovci kolem roku 1663 a ještě později Vchynskými z Vchynic, za nichž byly v jižní části dvora nově vystavěny i budovy kovárny a sýpky. Nad vchodem do sýpky v nádvorním průčelí je podnes osazena kamenná

tvrz přestavěná na zámek
     Litoměřice  (LT)