tvrz Lomec

u Úmonína
Výrazné tvrziště po sídle lomeckých zemanů, zřejmě ze 14. st. Pahorek chráněn ze dvou stran příkopem, v jižní části zřejmě prostor původního parkánu. V severní části pahorku nad příkopem patrný náznak obdélné budovy.
Tvrziště od severu
Graficke pismenko Ves Lomec leží asi 9 km jihojihovýchodně od Kutné Hory. Asi 500 metrů východně od středu vsi, na hraně údolí nad údolím Medenického potoka, se dochovalo výrazné tvrziště.
Nejlépe se k němu dostanete po cestě vedoucí ze vsi k východu podél rybníčků a drobné vodoteče, je ovšem třeba po cca 200 metrech odbočit další cestou vlevo k severovýchodu, přejít potůček a pokračovat vzhůru. V místech, kde cesta začíná opět klesat směrem do údolí Medenického potoka, je třeba uhnout opět vlevo, a po asi 25 metrech jste na místě. Tvrziště se nachází nad cestou při okraji lesa, nedaleko poslední chaty, v létě je ovšem špatně viditelné.
Přímo pod tvrzištěm začíná velmi pěkné údolí, kterým se dá příjemnou procházkou dojít po lesní cestě až do sousedního Třebonína.
F. Matoušek, 30.10. 2006

Historie
    Historické prameny jsou na zprávy o Lomci poměrně skoupé. Roku 1385 zde zemřel Mikuláš z Lomce, dalším ze zdejších doložených zemanů byl na konci 14. století Vavřinec z Lomce. Roku 1515 koupilo Velký a Malý Lomec od Jana Hanikéře ze Semína město Čáslav, již r. 1547 byl ale městský majetek zkonfiskován a lomecké zboží bylo připojeno k Tupadlům a posléze od r. 1571 ke Kutné Hoře.

popis

Přímé písemné informace o podobě tvrze nejsou dosud k dispozici, tvrziště po ní je ovšem dosud velmi dobře dochované. Od severu a západu jej chrání výrazný, asi 4 metry široký příkop, zbylé dvě strany díky strmým svahům umělé opevnění nepotřebovaly. Pod pahorkem se na jižní straně zřejmě rozkládal parkán, žádné pozůstatky staveb tu však nejsou patrné. Na pahorku samotném je v severní části patrný terénní náznak obdélné budovy, o jeho stáří ovšem

Kutná Hora  (KH)

Další tvrze v okolí