Hrady.cz
Zámek poprvé zmiňovaný v roce 1750. Prodán v dražbě v roce 1754 Janu Václavu Vejvodovi. V jeho držení do roku 1800. Po r. 1945 sloužil jako kanceláře, pošta a knihovna. Dnes v soukromém vlastnictví.
Zkáza zámku v Pravoníně
Graficke pismenko Obec leží v malebném podblanickém kraji nedaleko jihovýchodní hranice Středočeského kraje. Nejbližším městem je 12 km vzdálená Vlašim. Při příjezdu do Pravonína vás zaujme nádherný panoramatický výhled na bájnou horu Blaník, jeden z nejkrásnějších pohledů, ale i na vzdálenější Miličínsko a Voticko tzv. „Českou Sibiř“. Historie obce Pravonín sahá až do 12 století, kdy byla na návrší postavena rotunda, pravděpodobně z popudu premonstrátského kláštera v Louňovicích pod Blaníkem. Jedna z verzí říká, že jméno vsi je odvozeno od jména převorky louňovického kláštera Pravoně (Justiny). Druhou verzí, pravděpodobnější je, že hvozdy kolem rotundy dostal ...
František Studnička, 31.10. 2006

historie

Ves Pravonín se poprvé připomíná v r. 1352, kdy se uvádí zdejší farní kostel. Místo je však mnohem starší, jak to dokládá sám pravonínský kostel, který je románskou rotundou asi z první poloviny 13. století. Až do husitských válek ves patřila k statku premonstrátského kláštera v Louňovicích pod Blaníkem, od r. 1420 byla v zástavě světských drtitelů. Asi v r. 1547 koupil Pravonín a některé vesnice v okolí od Trčků z Lípy Jindřich Kekule ze

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 31.10. 2006