Hrady.cz
Budovy bývalého minoritského kláštera založeného patrně kolem r. 1238 a klášterního kostela sv. Ducha vystavěného někdy v 80. letech 13. stol. V 17. a 18. století proběhla barokizace a rozšíření kostela i konventu. V 16. stol. sídlo zemského sněmu.
Klášterní kostel sv. Ducha a budovy minoritského konventu
pohled z bývalého hradebního okruhu
Graficke pismenko Dominantou východní části historického centra města Opavy je bezesporu barokní chrám sv. Ducha s přilehlými budovami bývalého konventu (kláštera) minoritů. Původní gotický dvoulodní cihlový chrám, snad z konce 14. století, byl v 18. století barokně přestavěn do současné jednolodní podoby s monumentálním průčelím směřujícím do Masarykovy, bývalé Panské, ulice. Z původního kostela zůstala zachována pouze severní štíhlá věž. V podzemí kostela se nachází velká zajímavost – v kryptách jsou uloženy ostatky opavských přemyslovských knížat: Mikuláše II., Václava I. a jeho ženy Judity, Přemka či syna krále Řího z Poděbrad Viktorina. Také se zde ...

Historie kostela sv. Ducha a minoritského kláštera
    Klášter bezesporu existoval již k roku 1269, údajně byl založen již roku 1238. Obvodové zdivo cihlové lodi kostela pocházejí dle stavebního průzkumu z 80. let 13. století, uvádí se často rok 1289. V pozdější době, ze 30. let 14. století, pocházejí polygonálně uzavřený presbytář a štíhlá severní věž. Gotické fresky v boční kapli pocházejí z roku 1335. Opavský kníže Mikuláš I. Dovolil kolem roku 1300 postavit minoritám svůj klášter vedle svého

klášter
     Opava  (OP)