Hrady.cz
Jeskyně patří do systému rozsáhlých jeskynních ponorů zv.Vintoky. Ve stropě této jeskyně se nalézají otvory - komíny, které až do 1. pol. 20. stol. využívali Cigáni, po nichž je útvar pojmenován. Jeskyně je volně přístupná.

Cigánská jeskyně

Graficke pismenko Cigánská jeskyně leží několik desítek metrů od východu z jeskyně Balcarka, a doslova pár metrů vedle silnice, která je v tomto úseku totožná s cyklotrasou č. 5 - Jantarovou stezkou.
Jan Celý, 23.10. 2006

Cigánská jeskyně
    Několik desítek metrů jihozápadně od jeskyně Balcarky se nachází rozsáhlý systém jeskynních ponorů zvaných Vintoky. Jsou to jeskyně Cigánská, Ponorová, Soky, Vintocká propast I a II, Škrapová propast, Šachta průvanů a Liščí díra. Nejmohutnější z uvedených ponorů je Vintocká propast I, 75 m hluboká, objevená v r. 1911 jeskynní sekcí Přírodovědeckého klubu v Brně. Cigánská jeskyně je položena nejjižněji, z jihu ji obtáčí silnice Ostrov u Macochy -

přírodní scenerie

Blansko  (BK)