Hrady.cz
Jedna z vyhlídek do údolí Pustého žlebu na cestě od Punkevních k Sloupsko - šošůvským jeskyním, na skalní stěně vysoké 100 m, nad umělým vchodem do Amatérské jeskyně. Též jedno ze zastavení naučné stezky Macocha.
Koňský spád
Graficke pismenko Vyhlídka "Koňský spád" je vzdálená 0,8 km od dolního můstku propasti Macocha, odkud vede žlutá turistická stezka směrem na Sloup, z větší části po náhorní rovině nad žlebem. Koňský spád lze samozřejmě navštívit i ze spodní části, a to chůzí či jízdou na kole Pustým žlebem.
Jan Celý, 22.10. 2006

popis

Pustý žleb je údolím, které začíná u Sloupských Vintoků, kde má hloubku přibližně 70 m, až k výtokům Punkvy, kde hloubka činí cca 140 m. Říční tok zde kdysi vytvořil řadu zákrutů. Největší meandr, jehož amfiteátr je tvořen 100 m vysokou skalní stěnou, se nazývá Koňský spád. Název připomíná tragickou událost z 1. poloviny 19. století, kdy se do hlubiny žlebu zřítil povoz s koňským spřežením.