Kováříkova vila

dům Dr. Františka Kováříka
Vila z roku 1910 postavená podle návrhů Emila Králíka z Brna je jednou z ukázek moderní české architektury před 1.sv. válkou.
Kovaříkova vila
© Ivo Rozehnal, 01/2005
Graficke pismenko Pozoruhodné dílo moderní české architektury před 1.sv. válkou. Vila průmyslníka dr. Františka Kováříka, byla postavena roku 1910, podle návrhů architekta Emila Králíka z Brna. Zvlášť vynikají její vnitřní prostory. Před vchodem stávala socha dívky s věncem, která byla bohužel odcizena a dodnes nebyla nalezena. Za dob socialismu zde mělo sídlo OV SSM, po revoluci se v prostorách budovy nacházela čajovna a byty. Dnes jsou její nebytové prostory nevyužity.

Doc. Ing. Dr. František Kovářík (1865 -1942), byl československý ministr veřejných prací v letech 1920 – 1921, národohospodář, komunální politik a spolumajitel firmy F. a J. Kovářík (pozdější firma Wikov). Továrna se proslavovala výrobou sekaček, mlátiček, motorů a automobilů – později po znárodnění podnik Agrostroj Prostějov.
Ivo Rozehnal - podle knihy Prostějov (1989), 14.2. 2007

Prostějov  (PT)