Hrady.cz
Gotický klášter benediktinek postavený po r. 1334. Po husitských válkách význam kláštera upadal, v 16. st. zde krátce sídlily dominikánky. R. 1584 klášter opuštěn, v 17. st. budovy zanikly. Jediným zbytkem je portál zazděný v ohradní zdi kostela.
Pustiměř - zbytky rotundy

historie kláštera

Graficke pismenko Někdy v první polovině 12. století byla poblíž hradiště Zelená hora u Pustiměře postavena románská rotunda sv. Pantaleona. Když se roku 1334 stal olomouckým biskupem Jan Volek, levoboček Václava II založil na pustiměřském zboží nový biskupský hrad Melice a krátce poté i klášter panen benediktinek, jehož hlavním svatostánkem se stala právě výše zmíněná rotunda. Podle zakládací listiny z 30. září 1340 byl klášter nadaný četnými výsadami určen pro spásu duše Volkovy zemřelé sestry královny Elišky Přemyslovny. V duchu tehdejších tradic bylo již při jeho založení pro klášter vybráno vznosné jméno „Ad infantiam Salvatoris et beatae Mariae“, tedy v doslovném ...

popis

O podobě zaniklého kláštera dnes mnoho nevíme. Archeologický a stavebně-historický průzkum rotundy započatý již před druhou světovou válkou a dokončený v letech 1977-78 datoval vznik románské rotundy krátce před polovinu 12. století. Okrouhlá stavba byla na západě původně doplněna hranolovou věží, na východě pak měla apsidu. Dnes z ní stojí část obvodové zdi asi do poloviny původní výšky Nejvýraznějším zbytkem klášterních staveb je gotický

klášter
    zaniklý